Ontvlambaar licht

Carburateurs worden gebruikt om de brandstof met zuurstof te mengen tot een ontvlambaar gasmengsel. Dit gasmengel gaat via de inlaatpoort de motor in om daar ontstoken te worden. Een mooi stukje techniek uit de motoren van vroeger, maar ze zijn ook prima bruikbaar als lampvoet.
Deze carburateur, een Solex PHH40, is nog een restant van mijn gestrande BMW 1502 project. De snellere BMW 2002tii was standaard uitgerust met een tweetal van deze carburateurs. Voor de prestatiewinst en uiteraard het geluid had ik besloten dat deze ook op mijn BMW moesten komen. Naast BMW maakte ook NSU gebruik van deze carburateurs op de NSU TT.

Helaas was het project gestrand en lag de carburateur nog in de schuur. Een mooi voorwerp, daar moeten we wat mee kunnen doen. Opeens ging er een lichtje branden, dit is een mooie lampvoet. Na het verwijderen van de Venturi’s past er precies één E27 fitting in elke luchtinlaat. De bedrading en dimmer zijn weggewerkt in de gegoten betonnen voet. De dimmer werkt op basis van aanraking, wanneer je de carburateurbehuizing aanraakt dimt de verlichting in 3 stappen. Waar vroeger het brandstofmengsel nog door de carburateur stroomde, is het nu licht wat deze uitstraalt, een licht ontvlambare lamp…